Inverteres klíma? - Segítség a klíma kiválasztáshoz

Klíma kiválasztás

 Ha sikerült is a helyszíni szemle alapján megállapítani, hogy mekkora készülék lenne ajánlható, még mindig ott a nagy kérdés milyen tipust válasszunk a bőséges kínálatból. A split (osztott rendszerű) típuson belül az inverteres klíma, a normál split klíma és a mobil klíma is számtalan előnnyel, és bizonyos hátrányokkal is járhat, amit érdemes vásárlás előtt alaposan végiggondolni. Sajnos van akinek csak az ár a döntő ebben a kérdésben, így elsiklik számos, nagyon fontos követelmény felett is.

Miért jobb az inverteres klíma:

Az inverteres klíma előnye az On-OFF készülékekkel szemben több oldalról is megmutatkozik. Az inverteres klíma készülék szabályozza önmagát működés közben és mindig csak annyira üzemel a kompresszor amennyi teljesítményre éppen szüksége van a klímának. Nincsenek nagy áramfelvételi szakaszok, és így egy esetlegesen gyengébb hálózat is elbírja ezeknek a készülékeknek az áramfelvételét. Az inverteres klíma készülék a folyamatos üzem következtében akár 40-50% al kevesebb energiát igényel a hagyományos készülékekhez képest,ez a mai, emelkedő energia árak mellett egyre fontosabb tényező! A folyamatos üzem másik előnye,hogy minimális lesz a helységben a hőingadozás,illetve az inverteres klíma készülék élettartama is jóval magasabb mint az ON-OFF készüléké.

Akció!

Csomagolás sérült LG klímák a legjobb áron, a készlet erejéig.Kérje egyedi ajánlatunkat! 

 

Ami nem csak az inverteres klímára vonatkozik:

Egy jó minőségű készülék hosszú időre biztosítja a lakók kényelmét, akár 15-20 évig is, megfelelő karbantartással. Ezért elég kockázatos olyan gépet megvásárolni, amire a garancia csak 1 év, ismeretlen nevű cég terméke, csak kis tételt hoztak forgalomba belőle. Többnyire ezek a bevásárló központokban található, legalsó kategóriás készülékek. A megbízhatóság és garancia mellett nagyon fontos szempontok a szervizháttér, a zajszint, az elektromos áramfelvétel, légtisztító képesség. Az éjszakai álmunkat nem csak a meleg, hanem egy kellemetlenül zümmögő klíma is tudja zavarni, ezért érdemes már a kiválasztásnál figyelni, hogy milyen decibelt szavatol a készülék gyártója. Egy hangos kültéri egység pedig a szomszédok részéről ássa ki a csatabárdot, ha ők nem tudnak majd éjszaka aludni tőle. Az energia felhasználás szerint A,B,C,D kategóriába soroljuk a készülékeket, a folyamatosan dráguló energia mellett nem mindegy, hogy mennyi lesz majd a havi számla. Az olcsóbb készülékek csak hűtik a levegőt, a komfortosabbak viszont tisztítják is, sőt a polleneket, gombákat semlegesítik is. Az aktívszenes, ionizátoros, plazma szűrők kellemetlen szagok ellen is megoldást nyújtanak. A fentiek miatt talán érthető ha azt mondjuk, hogy a legolcsóbb klíma kerül a legtöbbe a felhasználónak, hosszú távon. Természetesen minden igényt igyekszünk a készülékek terén kielégíteni, viszont korrekt módon tájékoztatva az Ügyfelet, hogy mit nyerhet vagy veszíthet egy típus kiválasztásával.

 

Karbantartás:

Miért nagyon fontos a klíma berendezés rendszeres karbantartása? 

Az elhanyagolt, nem szakszerűen és a kellő rendszerességgel tisztított split klíma beltéri egységek belső felületén, ventillátorán, csepptálcájában lerakódott szennyeződésen a párás, sötét környezetben kialakulnak a baktérium, gomba, penész, stb. telepek, melyek a készülék elindításakor, működésekor a lakás levegőjébe juttatják a kórokozók hadát, majd onnan szemünkbe, orrunkba tüdőnkbe jutva olyan légúti betegségek kialakulásának kockázatát növelik, mint az allergia, asztma, legionellózis, stb.

A split klíma szakszerű tisztítása megakadályozza, hogy a készülékben egyébként legtöbbször ideális életkörülményekre lelő mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak, és a berendezések által folyamatosan keringetésre kerüljenek agyagcseréjük melléktermékeivel együtt a beltéri levegőben. A legelterjedtebb (penész)gomba fajok (aspergillus, penicillum) mellett baktériumok is megjelennek a beltéri egységek hűtőbordáin kialakuló vékony filmrétegen, illetve csepegővíz-tálcán. A legismertebb, kifejezetten a légkondicionálókhoz köthető baktériumtörzs a legionella, amely atípusos tüdőgyulladást okozhat.

A split klíma beltéri egységek tisztításának menete:
  • Elsődleges porszűrők portalanítása, folyóvizes lemosása.
  • Különböző szűrőbetétek lemosása, szükség szerinti cseréje.
  • A hőcserélő gőztisztítóval történő tisztítása, fertőtlenítése.
  • A nagyon elkoszolódott készülék teljes szétszerelése, tisztítása.
  • Vegyszeres kezelés, fertőtlenítés, a baktérium, penész, gombatelepek kialakulásának megelőzése.
A kültéri egység ellenőrzése:
  • Sűrített levegős tisztítás.
  • Csatlakozók ellenőrzése
  • Gáznyomás mérés.
  • Kültéri egység hőcserélőjének átmosása 3 bar nyomású tisztító szerrel 

A split klíma beltéri egység tisztításának az egészségmegóvás csak az egyik feladata. Az elporolódott hőcserélőn nehezebben jut át a levegő, ezáltal a hűtés hatásfoka gyengül. A ventillátoron megtelepedett szennyeződés kiegyensúlyozatlanságot, és nem megfelelő légszállítást okoz, ami szintén a hűtés gyengülésében mutatkozik meg.

A split klíma karbantartás menetének ki kell terjednie az egészségügyi szempontok mellett a megfelelő működés ellenőrzésére is. Az elektormos kötések ellenőrzése, a kondenzvíz eltávozásának ellenőrzése, az esetleges rezonanciák megszüntetése mind a karbantartás folyamatát végző szakember feladata.

A split klíma másik alkotórésze a kültéri egység, ami az esetek nagy részében a szabadban helyezkedik el, kitéve az időjárás viszontagságainak, napsütésnek, esőnek, szélnek, pornak. Mivel a hőcserélőn működés közben nagy mennyiségű levegő áramlik át, és itt nincs szűrő, ami megakadályozza a por beszívását, ezért a sűrűn elhelyezkedő lamellák között a fák szöszei, a por, egyéb szennyeződések lerakódnak, és akadályozzák a levegő szabad áramlását. Ennek hatására a kültéri egység kondenzátora nehezebben adja le a hőt, a kompresszor erőlködik, alacsonyabb lesz a hatásfok, több elektromos áramot fogyaszt, gyorsabban használódik el a készülék. Nagyon fontos a hőcserélő tisztítása, akár a split klíma szétszerelése által is.

 www.klimabazar.hu/haszos/karbantartas

 

 
Klíma  Split klíma karbantartás  Inverteres klíma előnyei  Klíma beszerelés  Klíma beszerelés menete  Mobil klíma tudnivalók